sábado, 27 de diciembre de 2014

Viquipèdia, què és? Pilars bàsics, funcionament i normmatives

Viquipèdia és la versió catalana de la Wikipedia. I Viquipèdia es defineix a si mateixa com "una enciclopèdia lliure[5] mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 446.237 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.[6] Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger,[7] i actualment és l'obra de referència més gran i popular[8][9][10] a Internet.[3]"


Voleu saber com funciona Viquipèdia? Pujeu al bus turístic -> BUS

Punt de vista neutral

Extret de la pàgina web de la viquipèdia: punt de vista neutral

És important que tots els articles segueixin un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància. 

Aspirar a aconseguir un punt de vista neutral és important sobretot quan es tractin temes conflictius, ja sigui sobre política, nacionalisme, religió, etcètera: cal evitar de prendre part per cap de les opcions en conflicte.

Allò que la Viquipèdia no és
Extret de la pàgina web de la viquipèdia: Allò que no és

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, de les enciclopèdies especialitzades i d'almanacs. El seu contingut és divers i evoluciona constantment, però hi ha una sèrie de normes clares sobre allò que no és.
  • La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper
  • La Viquipèdia no és un diccionari
  • La Viquipèdia no és una editorial d'idees originals
  • La Viquipèdia no és una plataforma de promoció
  • La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers
  • La Viquipèdia no és un servei de pàgines personals
  • La Viquipèdia no és un directori
  • La Viquipèdia no és un manual ni una guia
  • La Viquipèdia no és una col·lecció indiscriminada d'informació
  • La Viquipèdia no és una anarquia
  • La Viquipèdia no és una democràcia
  • La Viquipèdia no és una burocràcia
  • La Viquipèdia no és un camp de batalla
  • La Viquipèdia no és cap obligació

Llibre d'estils

Extret de la pàgina web de la viquipèdia: llibre d'estils
El llibre d'estil de la Viquipèdia té per objectiu que les coses es facin de manera homogènia arreu del projecte.  El llibre d'estil documenta l'estil dels documents de la Viquipèdia. Ajuda els editors a escriure articles amb un llenguatge, presentació i format consistents, clars i precisos. El seu objectiu és fer la Viquipèdia més fàcil i més intuïtiva d'utilitzar. La consistència en el llenguatge, l'estil i el format millora la claredat i la cohesió.

Com es modifica una pàgina
Un cop registrats al web escollim aquell article que volem modificar. A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes, cliquem sobre “Modifica”. Canviem o afegim aquella informació més adient i desem la pàgina clicant sobre  “Desa”.


Els cinc pilars de Viquipèdia 
Extret de la pàgina web de la viquipèdia: 5 pilars


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fontsautoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totesles visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 446.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan desades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement.



No hay comentarios:

Publicar un comentario