sábado, 29 de noviembre de 2014

Copyright i llicencia creative commons

El Copyright o drets d'autor és una forma de protecció garantida per la llei que s'obté per el resultat creatiu d'un treball original.
Copyright tots els drets reservats (extret de http://boisdejasmin.com)

Vocabulari d'interés
Copyright: drets d'autor.
Copyleft: permet la lliure distribució de còpies i versions.
Llicència: permís, contracte entre tu i l'autor.
Free: lliure (no parlem de gratuït).
Electronic Frontier Foundation: organització que manté els drets d'expressió lliure.

Llicencia creative commons
La llicencia creative commons es defineix com "organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual"

Quan indiquem que el nostre treball té una llicencia Creative Commons estem oferint alguns drets a terceres persones dins unes condicions determinades però sense perdre'n l'autoria. Hi ha un total de sis llicències Creative Commons per a escollir amb quatre condicions combinades.

    AttributionReconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autoria.

    Non commercialNo Comercial (Non commercial): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.

    no derivateSense Obres Derivades (No Derivate Works): L'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.

    share alikeCompartir Igual (Share alike): L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.


    Llicències:


Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


Obtenció de la llicència
Un cop escollida la llicència més adient la trobareu expressada de tres formes:
  • Commons Deed: És un resum fàcilment comprensible del text legal amb les icones rellevants.
  • Legal Code: El text legal complert en què es basa la llicència que heu triat.
  • Digital Code: El codi digital o metadades, que pot llegir la màquina i que serveix perquè els motors de cerca i altres aplicacions identifiquin la vostra obra i les condicions d'ús.
Ús de la llicència
Heu d'incloure el botó Creative Commons al vostre lloc (ja sigui espai web, bloc, treball...). Aquest botó estarà enllaçat amb el Commons Deed, de forma que tothom pugui estar informat de les condicions de la llicència en quan cliqui al botó. Si trobeu que la llicència ha estat violada, llavors tindreu les bases per poder defensar els vostres drets.

Aquí us deixo un vídeo per acabar d'entendre que es això dels Creative Commons:



Jo ja he incorporat la meva llicència Creative Commons al bloc, es troba a la part inferior d'aquest. Vaig escollir la llicència "Reconeixement - NoComercial (by-nc)" 


A la hora d'utilitzar imatges o música hi han pagines webs especialitzades en llicència Creative Commons que ens permeten utilitzar-les lliurement però això si, haurem de citar el autor d'aquestes.

Un exemple seria  FLICKR, on hi han imatges de molt bona qualitat i les podem descarregar en diferents mides, resolucions i sota diferents llicències. I també ens permet veure que el mateix autor pot haver fet diferents imatges de la mateixa col·lecció.

FLICKR (extret de http://i.imgur.com/86kcXfZ.png)

Un altre exemple seria JAMENDO, on trobem un gran repertori de música no comercial sota aquesta llicència. Hi ha diferents gèneres agrupats en diferents llistes i tenim la possibilitat de descarregar-nos les cançons lliurement.
JAMENDO (extret de http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c4/Jamendo_purple_logo.png)



Fonts d'informació: MasterMagazineCreativeCommonsCatalunya, Youtube, CreativeCommons

No hay comentarios:

Publicar un comentario