viernes, 26 de diciembre de 2014

Wikis, que són i funcionament

Molts de vosaltres mai haureu sentit a parlar dels Wikis però ben segur que tots sabeu que és Wikipedia.

Wiki és un concepte utilitzat a l'àmbit d'internet per a referir-se a aquelles pàgines web entrelleçades en les quals el contingut pot ser editat per diferents usuaris. Aquestes pàgines creixen per la ajuda i col·laboració dels internautes, agregant, editant i suprimint la informació. Els links són molt important dins dels Wikis, ja que enllaçen diferents pàgines complementant-les i ampliant la informació.
La Wiki més coneguda és la Wikipedia.Per aconseguir tot això cal un programa dedicat a aquesta tasca, Wikipedia fa servir Mediawiki.


Wiki
Col·laboració (http://definicion.de/wiki/)

Si voleu crear un Wiki podeu fer-ho a través de diferents pàgines, dues d'aquestes serien Wikia i Wikispaces. A Wikispaces només entrar podreu veure que teniu per escollir dues temàtiques, educació o qualsevol altre, per tant és una bona eina per a futurs mestres.

Aquí us deixo un vídeo tutorial per la creació de wikis:




Jo me'n vaig crear un a través de la pàgina Wikia, és tan fàcil com accedir-hi i donar-li a "Log in". Un cop registrat ja pots començar a utilitzar-ho! Aquí teniu la adreça del meu wiki: http://educacioinfantil.wikia.com/wiki/User:Mariace9








Com funcionen?
Les pàgines poden ser editades per qualsevol usuari amb accés a la pàgina web o per un cercle tancat d'usuaris, cada wiki té les seves normes. Tots els wiki tenen una secció anomenada "discussió", així en el cas de posar alguna informació no massa adient els usuaris poden posar-se d'acord i rectificar aquesta informació.Totes les modificacions de les pàgines son arxivades i es poden recuperar gràcies a la secció anomenada "història". Depenent de les pàgines podem inserir imatges, vídeos, àudios, arxius, pagines webs... cadascuna tindrà les seves normes d'ús. També es pot demanar que s'enviï una notificació al correu cada cop que hi hagin modificacions a la web.



Mapa conceptual sobre les Wikis (extret de https://wikis02.wikispaces.com)





Font d'informació: Sites GTIC, Wikis, Viquipèdia, Definició wiki,

No hay comentarios:

Publicar un comentario