La llengua oral formal és utilitzada en molts medis de comunicació, en entrevistes, discursos...etc. És necessari tenir consciència dels diferents trets que la formen.
Discurs oral (extret de tecnicasdeestudionegocios.blogspot.com)
|
Trets contextuals:
- Caràcter no universal i aprenentatge escolar: No es desenvolupa de manera espontània (no és la llengua familiar) i té un ensenyament específic ja que no es desenvolupa per si sol.
- Acústica, efímera i produïda en temps real: Acústica ja que així és la llengua oral, efímera perquè és curta i produïda en temps real ja que es va elaborant sobre la marxa.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: Comparteix amb la comunicació oral un espai físic i temporal. Permeten interacció i feedback cosa que l'escrit no permet.
Trets textuals / discurs:
- Formal i generalment monologada
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: El text ha d'estar planificat en quan la seva estructura però també hem de tenir en compte l'espontaneïtat depenen del públic i del temps.
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: Repetitiva ja que per ser eficaç en el seu objectiu ha de repetir idees clau per saber el concepte. I el llenguatge no verbal, gestos, mirades, pauses, silencis... ajuden a matissar tot allò que diem
Trets lingüístics:
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals (to, volum i ritme): Gran importància de la corba melòdica, no fer un discurs pla.
- Ocurrència d'elements díctic, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.: Element que fan referència a l'espai temps, aquí, allò, això...faltes de sintaxi, construccions gramaticals mal fetes, elisió del subjecte, canvi direcció sintàctica.
- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard: Conveccions que regeixen el que es diu
Font d'informació: Apunts classe COED
No hay comentarios:
Publicar un comentario