lunes, 29 de diciembre de 2014

Comiat: Fins aviat!

Que ràpid passa el temps i que ràpid tot s'acaba. Sembla ahir quan entrava per la porta de la facultat el primer dia de curs amb tot un semestre per davant i ara ja l'he acabat! Al llarg d'aquests quatre mesos el bloc a sigut el meu fidel acompanyant ajudant-me a plasmar el aprenentatge prèviament après a classe i així poc a poc, crear una mena de "dossier" de manera interactiva i molt dinàmica. Abans de la creació d'aquest havia utilitzat bastant la plataforma blogger però mai hagués pensat tota la utilitat que se li podria donar relacionat amb l'Educació Infantil. M'ha servit per aprendre un munt de coses i a la vegada tenir els meus apunts i coneixements organitzats i controlats.

No tinc pensat tancar el bloc, això només és un fins aviat. Espero poder compartir més coses amb vosaltres en un futur. Després de tot l'esforç i la il·lusió darrera de cada entrada seria incapaç de tancar-lo, segurament quan el torni a obrir em vindran molts bons records. Demoment el deixo obert per si serveix d'ajuda per algú i per mi mateixa, ja que estic segura que més d'un cop tornaré a ell per buscar informació. 

Gràcies a tots!

Un plaer haver compartir aquests mesos amb vosaltres. Que tingueu sort!




Maria.

Taxonomia de Bloom

Benjamin Bloom juntament amb altres col·laboradors l'any 1956 van fer una classificació per catalogar les activitats educatives anomenada "Taxonomia de Bloom". Una aportació va ser que aquestes activitats estaven estructurades de més senzilles a més complexes.

Van classificar les activitats en tres dominis, cognitiu, afectiu i psicomotor. A l'assignatura de GTIC treballem les habilitats cognitives on crear es la habilitat cognitiva superior. L'any 2000, és va revisar aquesta classificació, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.

Diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment i les formulades l'any 2000





L'any 2008, es va proposar una nova revisió i és la que anomenem "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital". A la pàgina web següent podeu veure les diferents taxonomies elaborades (1956, 2001, 2008, 2013) http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomCuadro.php3


L'exercici didàctic a classe va ser elaborar una taula amb els treballs/exercicis realitzats al llarg del curs relacionant-los amb les habilitats cognitives pertinents segons la classificació de l'any 2008.

Aquí us mostro la meva taula:



Font d'informació; Taxonomia de BloomBloc GTIC 

sábado, 27 de diciembre de 2014

Viquipèdia i educació

La viquipèdia és una enciclopèdia utilitzada per milers de persones arreu del món, tant docents com estudiants. És una gran tasca col·lectiva i totalment voluntària que ens permet donar i compartir, molt propi de la professió d'un mestre. Els estudiants acostumen a utilitzar amb freqüència la Viquipèdia i com a futurs mestres hem de col·laborar amb aquesta. 

Hem de:
  • L'hem de conèixer en profunditat.
  • Col·laborar-hi.
  • Poder valorar fins a quin grau és fiable o no.
  • Aportar els nostres coneixements a la xarxa. 
  • Retornar encara que sigui una mica del que li hem anat agafant al llarg dels anys.
La viquipèdia permet als alumnes....
  • Crear el seu coneixement.
  • Ser crítics.
  • Treballar en grup.
  • Aprendre a redactar correctament.
  • Vigilar la ortografia i les construccions lingüístiques.
  • Investigar a fons sobre un tema.
  • Aprendre a citar i referenciar tot allò que utilitzen.

 Exercici didàctic a classe

Com a exercici didàctic a classe se'ns va presentar el tema de la Viquipèdia, el vam treballar mitjançant el model "Flipped classroom". La classe va començar amb la frase "Potser hauriem de retornar una mica del que hem agafat" la qual no pot ser mes encertada.
El professor Jordi Simón ens va facilitar un Sites on hi havia tota l'informació necessària. Haviem d'escollir un article de la Viquipèdia relacionat amb l'educació. La meva companya Isabel Cano i jo vam escollir l'article de Gianni Rodari.
Un cop escollit, vam anar documentant-nos de Gianni Rodari a través de llibres i webs i així vam anar ampliant la informació del article.

  • Vam ampliar la biografia
  • Vam afegir l'apartat "Obra" explicant com era aquesta en general, vam escriure els títols dels llibres en català i en vam afegir els primers que va fer sota un pseudònim.
  • Vam fer un especial esment a la obra "La gramàtica de la fantasia" ja que és una de les seves obres més importants i mereixia una explicació.
  • Vam afegir l'apartat "Reconeixements" per escriure els premis obtinguts
  • Vam afegir notes i referències i enllaços externs
  • Vam citar i referènciar tot l'article ja que casi no ho estava


Podeu llegir el nostre article modificat AQUÍ.

Conclusió
Com a reflexió final penso que ha estat una activitat molt interessant. Mai m'hagués plantejat modificar un article ajudant així al creixement de la Viquipèdia. He aprés com funciona aquesta i tota la normativa que té.Com a futura mestre he de col·laborar en tot el possible perquè plataformes com aquestes puguin seguir molts anys més ja què són grans eines que tenen molts usos a la hora d'introduir-les a l'educació. 
 A la meva escola no em deixaven utilitzar-la, si algun treball a la bibliografia apareixia la Wikipedia ens retornaven el treball sense qualificar. Ens argumentaven que per ells aquesta no tenia credibilitat.  Jo ja m'havia acostumat a obviar el primer resultat quan feia una recerca ja que sempre solia ser la definició per part de la Wikipedia. Pot ser que avegades la Wikipedia s'equivoqui ja que hi han persones que modifiquen coses amb mala fe però també hi han moltes que treballen dia rere dia perquè aquesta continuï tenint veracitat i credibilitat i molts d'ells la fan gran amb cada article que escriuen.Està a las nostres mans fer-ne un bon ús.






Font d'informació: Sites wikipedia

Viquipèdia, què és? Pilars bàsics, funcionament i normmatives

Viquipèdia és la versió catalana de la Wikipedia. I Viquipèdia es defineix a si mateixa com "una enciclopèdia lliure[5] mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 446.237 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.[6] Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger,[7] i actualment és l'obra de referència més gran i popular[8][9][10] a Internet.[3]"


Voleu saber com funciona Viquipèdia? Pujeu al bus turístic -> BUS

Punt de vista neutral

Extret de la pàgina web de la viquipèdia: punt de vista neutral

És important que tots els articles segueixin un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància. 

Aspirar a aconseguir un punt de vista neutral és important sobretot quan es tractin temes conflictius, ja sigui sobre política, nacionalisme, religió, etcètera: cal evitar de prendre part per cap de les opcions en conflicte.

Allò que la Viquipèdia no és
Extret de la pàgina web de la viquipèdia: Allò que no és

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, de les enciclopèdies especialitzades i d'almanacs. El seu contingut és divers i evoluciona constantment, però hi ha una sèrie de normes clares sobre allò que no és.
  • La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper
  • La Viquipèdia no és un diccionari
  • La Viquipèdia no és una editorial d'idees originals
  • La Viquipèdia no és una plataforma de promoció
  • La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers
  • La Viquipèdia no és un servei de pàgines personals
  • La Viquipèdia no és un directori
  • La Viquipèdia no és un manual ni una guia
  • La Viquipèdia no és una col·lecció indiscriminada d'informació
  • La Viquipèdia no és una anarquia
  • La Viquipèdia no és una democràcia
  • La Viquipèdia no és una burocràcia
  • La Viquipèdia no és un camp de batalla
  • La Viquipèdia no és cap obligació

Llibre d'estils

Extret de la pàgina web de la viquipèdia: llibre d'estils
El llibre d'estil de la Viquipèdia té per objectiu que les coses es facin de manera homogènia arreu del projecte.  El llibre d'estil documenta l'estil dels documents de la Viquipèdia. Ajuda els editors a escriure articles amb un llenguatge, presentació i format consistents, clars i precisos. El seu objectiu és fer la Viquipèdia més fàcil i més intuïtiva d'utilitzar. La consistència en el llenguatge, l'estil i el format millora la claredat i la cohesió.

Com es modifica una pàgina
Un cop registrats al web escollim aquell article que volem modificar. A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes, cliquem sobre “Modifica”. Canviem o afegim aquella informació més adient i desem la pàgina clicant sobre  “Desa”.


Els cinc pilars de Viquipèdia 
Extret de la pàgina web de la viquipèdia: 5 pilars


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fontsautoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totesles visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 446.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan desades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement.



viernes, 26 de diciembre de 2014

Wikis i educació

L'ús de Wikis a l'educació no es troba gaire present si ho comparem amb altres eines. Els wikis trenquen l'estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que basa el seu èxit en l'activitat col·lectiva, la reflexió, la comunicació i la auto-organització de la comunitat. 
Però tot i això, poc a poc, els wikis van adquirint un paper dins l'educació, ja són nombroses escoles, instituts i universitats les que utilitzen Moodle. Moodle és un entorn socio-contructivista d'ensenyança i aprenentatge i de codi obert. Ofereix un wiki entre altres eines com chats, documents, vídeos, etc. Per a realitzar activitats onnline.


Wikis  (extret de http://didactica.udea.edu.co/wikis.jpg)


Lott (2005) va elaborar una llista de usos típics dels wikis a l'educació. A continuació us explicaré alguns:
  • Espai de comunicació a la classe: Un wiki pot servir com a espai primari de comunicació de la classe o en conjunció amb un entorn virtual d'ensenyament / aprenentatge tradicional , com a eina de comunicació integrada.
  • Espai de col·laboració de la classe/ base de coneixements: Un wiki es pot utilitzar com a punt focal en una comunitat interessada en un tema determinat , relacionat amb el contingut de l'assignatura. Pot optar per crear un espai general sobre un tema donat o per un recurs més centrat en un aspecte concret, producte de la investigació dels estudiants.
  • Espai per realitzar i presentar tasques/portafolis electrònic: Les tasques o artefactes acadèmics que realitzen els estudiants per aprendre, en solitari o en grup , poden penjar-se en un wiki, per a la seva avaluació per part de professors i / o els propis companys , per a revisió per experts externs, etc. Els wikis també poden servir com a suport a formes d'avaluació per portafolis.
  • Arxiu de textos en procés d'elaboració: Un wiki , per la seva flexibilitat i la facilitat de creació i edició , és un espai natural per albergar textos i altres materials durant el propi procés d' escriptura. Els wikis mantenen internament una història consultable de canvis i és senzill tornar a una versió anterior.
  • Manual de la classe/Autoria col·laborativa: Creació col·laborativa de llibres de text , manuals o monografies , col·leccions de problemes o casos , bé per un grup de docents , des d'una perspectiva més tradicional o , des d'una perspectiva constructivista social , dels propis estudiants . 
  • Espais pels projectes en grup: Es poden dissenyar activitats de autoavaluació i avaluació per parelles , estimular els enllaços creuats entre els projectes, la revisió per parelles , etc. Per fomentar l'anàlisi i estudi dels projectes dels altres grups .





Wikis, que són i funcionament

Molts de vosaltres mai haureu sentit a parlar dels Wikis però ben segur que tots sabeu que és Wikipedia.

Wiki és un concepte utilitzat a l'àmbit d'internet per a referir-se a aquelles pàgines web entrelleçades en les quals el contingut pot ser editat per diferents usuaris. Aquestes pàgines creixen per la ajuda i col·laboració dels internautes, agregant, editant i suprimint la informació. Els links són molt important dins dels Wikis, ja que enllaçen diferents pàgines complementant-les i ampliant la informació.
La Wiki més coneguda és la Wikipedia.Per aconseguir tot això cal un programa dedicat a aquesta tasca, Wikipedia fa servir Mediawiki.


Wiki
Col·laboració (http://definicion.de/wiki/)

Si voleu crear un Wiki podeu fer-ho a través de diferents pàgines, dues d'aquestes serien Wikia i Wikispaces. A Wikispaces només entrar podreu veure que teniu per escollir dues temàtiques, educació o qualsevol altre, per tant és una bona eina per a futurs mestres.

Aquí us deixo un vídeo tutorial per la creació de wikis:




Jo me'n vaig crear un a través de la pàgina Wikia, és tan fàcil com accedir-hi i donar-li a "Log in". Un cop registrat ja pots començar a utilitzar-ho! Aquí teniu la adreça del meu wiki: http://educacioinfantil.wikia.com/wiki/User:Mariace9








Com funcionen?
Les pàgines poden ser editades per qualsevol usuari amb accés a la pàgina web o per un cercle tancat d'usuaris, cada wiki té les seves normes. Tots els wiki tenen una secció anomenada "discussió", així en el cas de posar alguna informació no massa adient els usuaris poden posar-se d'acord i rectificar aquesta informació.Totes les modificacions de les pàgines son arxivades i es poden recuperar gràcies a la secció anomenada "història". Depenent de les pàgines podem inserir imatges, vídeos, àudios, arxius, pagines webs... cadascuna tindrà les seves normes d'ús. També es pot demanar que s'enviï una notificació al correu cada cop que hi hagin modificacions a la web.



Mapa conceptual sobre les Wikis (extret de https://wikis02.wikispaces.com)





Font d'informació: Sites GTIC, Wikis, Viquipèdia, Definició wiki,

domingo, 21 de diciembre de 2014

Les 4 metàfores


Charles Crook planteja quatre models d'ús de l'ordinador en l'àmbit educatiu i els formula en forma de quatre metàfores. Explica com la tecnologia ens pot ensenyar i ajudar a aprendre en funció del paper que juga l'ordinador. Charles Crook es professor d'educació de la Universitat de Nottingham, un dels seus llibres és l'anomenat "Ordinadors i aprenentatge col·laboratiu". Aquí us l'adjunto perquè pugueu fer un cop d'ull i saber-ne més.






1-La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor


En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador autoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
Es pot establir un cert paral·lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor). L’ordinador inicia l’acció, l’alumne respon i l’ordinador avalua.

Uns exemples són: Entrena't per llegir i Jclic.

Entrena't per llegir (extret de http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Scratch_Logo.png)
Jclic (extret de http://cefire.edu.gva.es/)



2-La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. L'alumne és qui controla la màquina i no a l'inrevés. És ell qui "ensenya", donant instruccions a l'ordinador.
Seymour Papert va ser un dels principals teòrics d'aquesta concepció. Va crear el concepte micromon on l'alumne construeix idees a partir de la seva activitat en un ambient d'aprenentatge per descoberta seguint un procés reflexiu i actiu.

Un exemple és: Scratch

Scratch (extret de http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Scratch_Logo.png)

3-La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. 

Un exemple simulació són: Crayon Physics i  Doctora xinxeta

L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat.


Doctora xinxeta

                                         

La interacció amb el sistema fa que el nen aprengui les condicions que afavoreixen el creixement d'una planta. Però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals


4-La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina

L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.

Extret de flickr  (enllaç)


sábado, 20 de diciembre de 2014

Més idees que emocions

Aquí us explico un tipus d'eines que serveixen per expressar-nos d'una manera diferent però de forma més concreta

Núvols d paraules


Núvol de paraules (extret de http://lasequantic.files.wordpress.com/2013/04/tagcloud_mascolell.png)
Tal i com ens explica Wikipedia un núvol de paraules és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc.

A la hora de crear un núvol de paraules hem de controlar les mides de les diferents paraules, saber quines volem més grans perquè captin major atenció i quines més petites, colors, ordre, composició...etc. Abans d'escollir un programa qualsevol cal investigar les diferents possibilitats que ens ofereixen les webs i a partir d'aquí escollir aquella que millor s'escau a allò que necessitem.


Per la presentació de "Identitat i territori" la meva companya Aina García i jo vam crear un núvol de paraules (https://tagul.com/) per explicar els conceptes claus del Nadal.




Mapes conceptuals

El mapa conceptual és una tècnica utilitzada per representar gràficament una sèrie de conceptes, definicions...etc. Els nodes representen els conceptes, i els enllaços les relacions entre els conceptes.


Mapa conceptual sopar de nadal (text original AQUÍ)


Tauler d’anuncis 
Un exemple de tauler d'anuncis és el Padlet. És com un suro, on hi ha pòsters comunitaris de manera endreçada. Podem organitzar de diverses maneres l’informació. Serveix per transmetre idees i organitzar-les. A les escoles s'utilitza molt. 


Padlet (extet de http://www.claireonline.ca/wp-content/uploads/2013/02/Screen-Shot-2013-02-23-at-8.00.36-PM.png)

Mapes mentals 
Un mapa mental és una tècnica que s’utilitza per representar paraules, idees, tasques entre altres conceptes, lligats i disposats radialment al voltant d’una idea central. 




Mapa mental (extret de http://exitoinfinito.com/wp-content/uploads/2013/07/dcognitivo_007.jpg)

Per la creació de mapes mentals: Mindomo, Mindmeister o Mapmyself

Fluxogrames
Són una eina que s'utilitza per representar un procediment que ens permetrà resoldre una tasca.

Utilitzacions en l'educació:
  • Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la professió com representar el procés per a l'acollida d'un nou professor, alumne a l'escola...
  • Ensenyar als alumnes aquesta eina. Amb ella podran prendre de decisions, resoldre problemes, planificar, organitzar, definir ordres i instruccions, complir normes i estructures,..
Els fluxogrames els trobem presents en molts processadors de textos com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice. Una eina per poder treballar-los és el Gliffy
[einesfluxograma1.jpg]
Simbologia fluxogrames

Acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors

Font d'informació: Bloc de GTIC, Apunts, 

miércoles, 17 de diciembre de 2014

Comunicador en xarxa, Bibiana Ballbè


Bibiana Ballbè (extret de http://blog.tendencias.tv/)

Un dels exercicis didàctics de COED i GTIC era seguir un comunicador en xarxa. Així que vam escollir la Bibiana Ballbè com a comunicadora i vam fer un seguit d'ella en les seves xarxes socals durant el període d'un mes. Primer vam anar enregistrant alguns dels seus tweets, anotacions i opinions a un document google word col·laboratiu entre les cinc membres del grup. Un cop recollit tot allò essencial vam realitzar un goolge Sites on podreu trobar tota la informació de la Bibiana Ballbè i els diferents anàlisis i conclusions a les que vam arribar.

 

Vam arribar a la conclusió que era una bona comunicadora.En els seus escrits podem veure que té una gran capacitat de síntesi, ja que aconsegueix transmetre el missatge d'una manera breu i clara. Pel que fa al seu programa Caràcter, podríem dir que davant dels plafons mostra una gran destresa a l'hora d'improvisar i d'adressar-se al públic. El seu domini en el llenguatge no verbal com són la posició del cos, la gestualitat, la mirada, la vestimenta, l'actitud i el somriure la fan única en la seva professió. Totes les seves xarxes socials estan constantment actualitzades i, per tant, manté a tots els seus seguidors sempre ben informats. No té por a dir el que pensa, difondre els seus gustos i interessos i expressar la seva paraula. 



Font d'informació: Sites

martes, 16 de diciembre de 2014

Booktrailer "Jardí vora el mar" de Mercè Rodoreda

Un cop vam aprendre què eren els Booktrailer i per a què servien, com a proposta didàctica a classe vam haver de realitzar-ne un. Aquí us deixo  la presentació de Google què explica el procés que vam seguir per escollir el llibre i per realitzar finalment el vídeo.

.

No va ser un treball fàcil, mai havíem fet un vídeo d'aquestes característiques i som conscients que el llibre escollit no era gaire fàcil d'enregistrar tot i això ens agrada el nostre resultat. No volíem que els rostres es veiessin perquè així l'espectador no era influenciat. Aquí us mostrem el resultat, esperem que us agradi i tingueu força interès per llegir el llibre de Mercè Rodoreda.

domingo, 14 de diciembre de 2014

Flipped classroom

És tracta d'un model pedagògic que consisteix en donar la volta al model de classe tradicional. Flip significa donar la volta i es reflexa en allò que abans es feia a casa com per exemple els deures, ara es fan a classe i allò que escoltaven i prenien apunts a classe ara ho fan autònoms a casa. El model d'aprenentatge és més actiu ja que la feina de "producció" es fa a l'aula i la de "consum" (lectura, memorització, observació...) a casa. En aquesta era tecnològica el coneixement ja no pertany únicament a l'escola, el protagonista del aprenentatge al llarg d'aquests anys ha sigut el professor però ara aquest passa a ser un guia per l'alumne i aquest a ser el protagonista que crea el seu propi aprenentatge.

Model de la flipped classroom (extret de http://www.washington.edu/)

Aquest model es troba adaptat a segle en el qual vivim ja que introdueix les noves tecnologies, sense aquestes el model no seria capaç de dur-se a terme. L'alumne a casa seva rep la informació que el professor li proporciona a través de documents, podcasts, prezis, videos, sites, google docs...etc. Això comporta a utilitzar aquesta informació a classe per realitzar activitats, projectes individuals o en grup...etc. Les classes canvien el seu paper, s'allunyen del model tradicional que es basava en escoltar i memoritzar i es destinen amb fins més educatius com crear interacció entre el grup classe, discutir sobre temes i opinions amb fonaments, pensar, participar, fer treballs i projectes més dinàmics i innovar ja que disposem d'un temps molt ampli a classe, passem d'un aprenentatge passiu a un actiu. És crea una interacció personal amb els companys i el professor molt significativa, aquests s'ajuden entre ells i comparteixen dubtes i solucions i el professor guia i reforça aquells aspectes on troba mancances i dubtes per part dels alumnes, el feedback és l'element essencial. 

Aquí us deixo un exemple on un professor explica el canvi de metodologia a l'hora d'ensenyar als seus alumnes http://dotsub.com/view/23786608-541e-4efa-ab13-ab32467d6b31 

Tal com diu Raúl Santiago en aquest vídeo, "Podríem dividir aquest model en dues parts, la descoberta a casa i la pràctica i consolidació a classe. S'utilitza el temps de classe per treballar els aspectes en que és necessària la ajuda i experiència del docent. El paper del professor passa a ser mes rellevant i l'activitat de l'alumne més rica." Us animo a veure'l ja que penso que està molt ben explicat i s'entén de forma molt clara.



També us proporciono aquesta web on podeu veure un exemple de classe adaptada al model flipped classroom. Esta desenvolupada per un grup d'alumnes del màster de professorat en la Univeristat de Rioja. Havien de dissenyar una classe per alumnes de secundaria on parlarien del teorema de pitàgores, i ho tenien que fer utilitzant els recursos de la flipped classroom. 



viernes, 12 de diciembre de 2014

Recital de poemes

POESIA (extret de lamiradajoven.com)
Avui dia 12 hem començat amb el recital de poemes com a exercici a classe de COED. Avui recitava el subrup A i per tant recitava jo la meva poesia. Com feia molt de temps que no recitàvem poesia en públic, segurament que des de que érem petits, tots estàvem una mica nerviosos. Prèviament vam fer uns exercicis de relaxació per calmar-nos.La nostre professora, la Rosa Soler va aconsellar-nos que una bona manera de millorar era gravar-nos per veure com ho fèiem, per tant vaig demanar a una companya de classe que graves la meva recitació. Abans de començar cada poema dèiem el títol i nom de l'autor. Personalment vaig controlar bastant els meus nervis i no em vaig ficar nerviosa tot i això vaig entrebancar-me en una part. Al subgrup B s'els va exigir una mica més ja que el A era el "principiant" i el B havia pogut aprendre tècniques per millorar. Així que l'evolució la setmana següent va ser cap a millor. El poeta que més cops havia sigut anomenat era Miquel Martí i Pol. A través d'aquest exercici vam duu a terme algunes de les tècniques apreses al llibre ''Com parlar bé en públic'' de Joana Rubio i el decàleg del bon comunicador que vam escriure posteriorment. 

Aquí us deix-ho escrit el poema i insereixo el vídeo del meu recital. El poema escollit per mi va ser "Mester d'amor" de Joan Salvat Papasseit. És un poema que conec des de fa temps i sempre m'ha agradat per la seva forma d'expressar el sentiment dels petons i del amor.



MESTER D'AMOR
Si en saps el pler no estalvïis el bes
que el goig d'amar no comporta mesura.
Deixa't besar, i tu besa després
que és sempre als llavis que l'amor perdura.
No besis, no, com l'esclau i el creient,
mes com vianant a la font regalada;
deixa't besar -sacrifici ferent-,
com més roent més fidel la besada.
Què hauries fet si mories abans
sense altre fruit que l'oreig en ta galta?

Deixa't besar, i en el pit, a les mans,
amant o amada -la copa ben alta.
Quan besis, beu, curi el veire el temor:
besa en el coll, la més bella contrada.
Deixa't besar i si et quedava enyor
besa de nou, que la vida és comptada.

Joan Salvat Papasseit


miércoles, 10 de diciembre de 2014

Identitat i territori

Des de l'àrea de COED i GTIC, ens van proposar fer una exposició oral en parelles sobre algun tema que compartíssim, alguna cosa que ens agrades, motives, aficions en comú, sentiments, qualsevol cosa per aconseguir convèncer al nostre auditori. Jo el vaig fer amb l'Aina García i el vàrem fer sobre el Nadal explicant la màgia i la il·lusió que es viuen en aquests dies i intentant tornar a reviure aquesta màgia en aquella gent que no li agrada gens aquesta època. 

Aquest treball ens ha servit per aprendre a parlar en públic, controlar els nervis i la veu, calcular el temps d'exposició, fer recerca, utilitzar mitjans audiovisuals... Tot plegat a sigut una gran experiència ja que era la nostre primera exposició oral a la carrera. En el moment previ estava molt nerviosa però un cop exposant se'm van passar tots aquests nervis i vaig relaxar-me. He de dir que vam tenir alguns petits problemes amb el Prezi, tot i això ho vam solucionar i la presentació la vam poder fer bé i en el temps establert. La sensació amb la qual vam acabar va ser molt bona. 












domingo, 7 de diciembre de 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

Citar i referenciar

Quan fem treballs, elaborem escrits, fem exposicions, redactem, comentem...etc utilitzem informació extreta de pàgines webs, enciclopèdies, llibres o revistes. Aquesta informació ens serveix per complementar els nostres treballs i adquirir més prestigi a la hora de defensar amb arguments. Sempre que utilitzem informació que no és nostre hem de citar i referenciar aquesta i així respectar la llei de propietat intel·lectual. Això donarà credibilitat als nostres treballs i no se'ns assetjarà de plagi. 

Hi ha unes normes establertes a la hora de citar i referenciar. En el meu cas estudiant de Educació Infantil em regeixo a la normativa American Psicological Association (APA).  Dins la web de Blanquerna podreu trobar altres normatives.

Un exemple a la hora de citar un llibre seria, Cognom de l'autor i la inicial del nom, Títol del llibre, Lloc i Any.


Referències del article de la Coca-Cola a la Viquipèdia



Què és una font fiable i què no ho és?

No tot allò que hi ha a internet és cert, la Viquipèdia també té errors, no ens hem de fiar de tot allò que llegim en alguns webs....
Per saber si és fiable allò que llegim o no, hem de veure si té cites d'autors, referències de enciclopèdies, llibres, webs... etc. És molt important veure si darrera d'aquella informació hi ha una amplia investigació i que la persona s'ha documentat, això ajudarà a donar veracitat i fiabilitat.

Aquí us deixo un enllaç on la Viquipèdia ens explica què són les fonts fiables. Cliqueu AQUÍ.
Per saber-ne més: https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/les-fonts-i-les-referencies

sábado, 6 de diciembre de 2014

Software lliure i propietari

El Software (anglès) o programari és el conjunt de programes informàtics i procediments que fan alguna tasca en un ordinador. És la part no física del computador, i s'executa dins del hardware. Comprèn el conjunt sistemàtic dels programes que serveixen per a aplicacions determinades. Hi han dos tipos de programaris, lliures i privatius.

http://blog.xarxa-omnia.org/josepobrer/files/2010/04/opensource.jpg
Software lliure (extret de pb1155.wordpress.com)
Software lliure
És aquell que pot ser utilitzat, estudiat i modificat sense restriccions. També pot ser copiat i redistribuït i és gratuit. L'usuari té accés al codi font.

Característiques: 
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. 
  • La llibertat de redistribuir còpies.
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. 
No s'ha de confondre amb el freeware ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa.

Microsoft (extret de pb1155.wordpress.com)
Software privatiu
És aquell programari dissenyat per a un usuari. Aquest l'utilitza, i no el pot fer públic ni el pot modificar. S'ha d'haver pagat previament. No té accés al codi font; degut a que el propietari continua sent l’empresa i nosaltres només hem adquirit la llicència d’ús.

Característiques:
  • Pagament previ per a la utilització.
  • L'usuari no és el propietari.
  • L'usuari depèn totalment del fabricant en el control i desenvolupament del programa.
  • És un programari amb llicència i sota drets d'ús, còpia i modificiació.
Avantatges:
  • Desenvolupament protegit.
  • Garantia de suport.
  • Aplicacions ben realitzades.
  • Genera mercat de treball.



 Font d'informació: Apunts, Wikipedia