viernes, 31 de octubre de 2014

La Poesia

Què entenem per Poesia?

L'exercici didàctic a classe va ser què un cop formulada aquesta pregunta cadascú tenia que donar-ne una resposta mitjançant una definició, un dibuix o una paraula.
Per mi la poesia és una finestra al món dels demés. Una manera d'entendre els seus pensaments, gustos, inquietuds... A través d'una melodia de paraules.

P.Valery "La poesia, aquell dubte prolongat entre la melodia i el sentit"

Aquí podeu escoltar el poema de vaca cega recitat per l'actor Lluís Soler. Esta recitat sense cantarella, recurs molt emprat en la poesia. Al estar recitat sense aquesta tot el poema és mes seguit.


"Un plat pla ple de poesia està" És vídeo què agrada molt als més petits, les discussions entre si són 10 o 11 dits són eternes. És una manera molt dinàmica i divertida d'apropar la poesia als infants.


"La nina de l'angelina" de Roser ros. Es un gran exemple a l'hora de veure com es recita de cara als infants d'una forma divertida. Aquests gaudeixen sense prejudicis i no senten vergonya. 





Aquí tenim dos exemples més de recitació de poemes La casa que vull de Joan Salvat Papasseit i Josep Pedrals recita Josep Pedrals. Adreçats de cara a adults.

Un exercici didàctic que vam fer a  classe va ser recitar " La gallina xica, tica, mica". És un poema potser una mica difícil al principi però després és fàcil de recitar ja que un cop et saps les primeres frases les següents surten soles.

Per finalitzar la classe, per parelles, vam fer un exercici de treballar  un poema per llegir-lo davant dels companys. Aquest exercici el fèiem per aprendre a recitar poemes sense la típica "cantarella.
Ara hem aprés més recursos per fer servir a l'hora de preparar la recitació de poemes. 
Recitar un poema no és gens fàcil, porta temps, dedicació, memòria, domini de la llengua, control dels nervis, control de la cantarella, dels signes de puntuació, del tó...etc. Un cop que puguem fer qualsevol activitat quotidiana senzilla a la vegada que recitem sense problemes el poema, aleshores ja el tindrem totalment interioritzat. 

Fonts d'informació: Apunts classe, Youtube, Imatge


jueves, 30 de octubre de 2014

Google Sites

Sites és una aplicació en línia de Google que ens permet crear un espai web de forma ràpida i senzilla, només cal tenir un compte Gmail. Dins aquest podem incloure calendari, vídeos, imatges, arxius adjunts i text. Permet tenir més d'un administrador de la pàgina i delimitar la visualització a un grup de persones, a tothom o a ningú.

Google Sites en l'educació
Sites té una estructura clara i fàcil de utilitzar. Es poden crear barres laterals i horitzontals, menús desplegables, buscadors, pestanyes i diferents pagines que permeten connectar el Sites amb enllaços externs o amb altres Sites i complementar la informació. Permet al professor  crear la seva web en relació amb els estudiants. És una eina que facilita el treball col·laboratiu entre professor i alumne ja que aquest pot utilitzar la plataforma per visualitzar documents, informació proporcionada per el professor, vídeos..etc. I treballar de manera autònoma a través dels diferents documents penjats alhora de fer un treball o estudiar.

També permet al centre educatiu crear la seva pagina web que pot ser dedicada exclusivament als estudiants a través d'una privatització de la visualització o de cara al exterior. Permet facilitar la comunicació amb els familiars i l'exterior, exposant les diferents activitats del centre, incloent un calendari amb la programació de l'any, adjuntant vídeos de les diferents festivitats... etc.

Aquí us deixo un Sites que parla dels recursos TIC per l'aula i el blog de notícies d'infantil, així podeu veure un exemple com a possible distribució dels continguts.
Característiques de Google sites:
  • Personalització de la interface 
  • Creació de subpàgines
  • Podem escollir diferents tipus de pàgina: Web, anuncis... 
  • Inserció de vídeos, imatges, presentacions google docs, documents de text... etc
  • No requereix coneixements de programació



L'exercici proposat a classe va ser la creació d'un sites. Aquest es el link del site crear per l'Aina García,  la Núria García i jo;
SITES: MÚSICA DELS 70
La nostra pàgina tracta sobre la música dels 70. Principalment, ens hem centrat en dos solistes: John Lennon i Tina Turner; i també en tres grups: The Police, ABBA i Queen. La primera pàgina hem creat una petita introducció explicant el canvi que va suposar la música durant aquests anys revolucionaris per a tot el món i hem anomenat diferents músics i grups que caracteritzen aquesta època.
Seguidament, hi ha un Mapa de continguts, el qual està estructurat de manera ordenada, senzilla i clara. Primer ens trobem amb un índex amb els cantants i músics que ens trobarem a la pàgina (mapa de continguts), i després 5 links diferents que estan dedicats a cadascun dels artistes escollits com a destacats dels anys 70. A cada pàgina hi ha una petita explicació de cada cantant o grup, parlant de la biografia (dades importants), acompanyats de vídeos de cançons i imatges, per tal de fer-ho més dinàmic i treballar amb els diferents recursos que ens permet el sites.




                                      



martes, 28 de octubre de 2014

Prezi

Prezi (Presentation-zoomi) és un programa que permet crear presentacions. Aquestes presentacions parteixen d'un llenç com podria ser una imatge que permet apropar-se i allunyar-se. Ens permet interactuar amb aquesta i explorar objectes, persones, animals i coses podent tornar a l'element principal. Moltes vegades s'utilitzen les metàfores visuals, aquestes son un recurs que permet de forma clara i senzilla fer comprensible alguna idea per mitjà d'una imatge estereotipada. Per exemple una bombeta simbolitzaria una idea, un cor el amor, dos camins dues opcions...etc.



Prezi (extret de www.colombiadigital.net)


La visualització de l'arxiu es pot trobar restringida. Si veiem una icona de la bola del món vol dir que únicament el podem mirar. Si el trobem amb el símbol del reciclatge és que el podem editar i si ens apareix un cadenat vol dir que és privat.
Ja que és un programa complex d'explicar textualment us deixo diferents vídeos que us faran entendre millor què és el Prezi i com funciona.









Molts us preguntareu les diferències que hi ha entre Prezi i Powerpoint ja que en els dos parlem de "diapositives". Aquí us deixo un quadre que penso que explica molt bé els pros i els contres de cada programa.


L'Aina García i jo hem creat un Prezi per començar a treballar amb aquesta eina. El tema proposat a classe era "Per a mi un gos és...?". La imatge principal és una casa gran amb moltes finestres ón a cada una i trobem un valor moral que ens transmeten els gossos.  Els valors que volem mostrar són: amor, companyerisme, fidelitat, responsabilitat i alegria. 





Font d'informació: Apunts classe, Youtube Prezi Channel, Prezi 

lunes, 27 de octubre de 2014

Aprendre a parlar és una experiència social

Aprendre a parlar correctament és la base en la formació del professorat ja que així s'adquireix una bona competència comunicativa*, essencial a la hora de ensenyar i dialogar amb els infants per a què entenguin la intenció i interpretin els nostres enunciats. Aquests aspectes claus no només serveixen per la nostre professió ja que aprendre a parlar i dominar la llengua és fonamental en qualsevol àmbit.
Parlar (extret de http://1.bp.blogspot.com/)

Competència comunicativa

"La competència comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç* en contextos culturalment significants". Gumpez i Hymes (1972)

Com a mestres tenim la necessitat de comunicar de la manera més eficaç possible. Si el procés de la comunicació el duem a terme per aconseguir uns objectius com a mestres eficaços hem d'assolir sempre aquests objectius marcats.

La intenció i la interpretació dels enunciats:
  • Ningú no parla per parlar: Sempre hi ha una intenció al darrera, ser eficaç es assolir aquesta intenció
  • Acte de parla: Cada un dels enunciats lingüístics que produeix un interlocutor perquè passin coses. 
  • Cal atendre: El que diem, el que volem dir i el efecte que volem que produeixi. Aquí posem en pràctica ser eficaç
Exemple de "Cal entendre": Algú s’ha deixat la porta oberta
  • El que diem: Algú s’ha deixat la porta oberta.
  • El que volem dir: Tanca-la.
  • Efecte que volem que produeixi: Que la tanqui qui l'ha deixat oberta.

4 Components de la Competència Comunicativa:

Competència lingüística / gramatical: Domini del codi lingüístic.

S'ocupa de:
  • Nivell fonològic
  • Nivell morfològic
  • Nivell sintàctic
  • Nivell lèxic i semàntic
Compètencia sociolingüística: Zona geogràfica (dialectes), variants generacionals,variants lingüístiques... 
  • Fa referència a les regles socioculturals d'ús. Nivells aplicats a la zona, la història, variants generacionals (avis o amics), variants geogràfiques, variants històriques, adequació a la situació, propòsit, objectiu...
  • S'ocupa de: Situació dels participants, propòsits de la interració, normes i convencions de la interacció
Compètencia discursiva:
  • Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere
  • S'ocupa de:
Cohesió de la forma: Idees lligades entre si relacionant-se amb els marcadors textuals (així mateix, tan mateix...)
Coherència en el significat: Significat del text, si les idees es contradiuen, si es complementen o si estan relacionades.

Competència etratègica: Té a veure amb la veu, volum, velocitat, vocalització
  • Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per:
a) Compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències: Expressivitat, gestos...
b) Afavorir l'efectivitat de la comunicació: Humor, ironia...

Per ser un comunicador eficaç ens cal tenir un bon domini d'aquesta habilitat estratègica i tot allò que engloba.




Vocabulari del text
*Competència comunicativa: Saber transmetre de la manera més eficaç.
*Eficaç: Aconseguir l’objectiu en contextos en que no són familiars. El context marca com posar aquella llengua






Font d'informació: Apunts de COED

jueves, 23 de octubre de 2014

Ús de les presentacions a l'educació: Microsoft Power point

Power point és un programa que ens permet fer presentacions mitjançant diapositives a les quals podem afegir fotografies, esquemes, text, animacions, música, videos... 



Podem distingir dues classes de Powerpoints:
    • Tradicionals: Són aquells on el professor escriu l'informació de la matèria tal qual a la diapositiva. L'alumne té el Power point com a guia per anar elaborant els seus apunts. Sol passar que en aquests casos trobem massa lletra en la diapositiva i passa a ser com una mena de document de text. El mestre directament llegeix el que es troba escrit. També pot passar que es faci un abús dels sons, transicions, moviments...etc. Per un altre banda, cal que tinguem un sistema de projecció adequat a l'aula.

  • Creatius: Són aquells que utilitzen plenament els recursos d'aquesta eina. El llenguatge audiovisual els permet explicar i fer entendre més fàcilment els conceptes de la matèria. Es converteix en un diàleg mestre-alumne que permet  interacció. També permet ser mes cooperatius i creatius als alumnes.


Aquí us deixo un petit Powerpoint dinàmic en forma d'activitat que he realitzat, per poder fer la activitat cal que us el descarregeu ja que sinó no podreu clicar als "botons" indicats ni veure les transicions.





El Power Point és una eina cada cop més utilitzada en les aules a causa de l'implementació dels diferents sistemes audiovisuals, tot i que moltes vegades se'n delimita l'ús i es fa servir únicament de manera "tradicional". Cal saber que aquest programa té una infinitat de recursos per fer les explicacions mes dinàmiques a través de les diapositives. Dins d'aquestes podem insertar esquemes, gràfics, imatges, videos, sons, transcions, efectes en cada paraula o dibuix... etc. Ens permet interaccionar amb l'alumne i aquest amb la resta de companys.


Us animo a llegir aquest document realitzat per el meu professor de GTIC on exposa diferents propostes per donar-li un ús creatiu al Powerpoint. 12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa powerpoint, SIMÓN J.

Com identifiquem l'ús creatiu del Powerpoint a l'educació?
  • Presentacions que treballen en espais i moments que van mes enllà de la situació de classe formal. 
  • Presentacions que provoquen la interacció.
  • Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element més que ens facilita l’expressió a classe i sobretot el treball referent a actituds, normes i valors o el treball més encaminat a les emocions. 
  • Presentacions que flexibilitzen el discurs de l’educador.
  • Presentacions que faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu.
  • Presentacions que propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.
  • La no limitació de l’ús del programa PowerPoint a les presentacions i pensar què es tracta d’una bona eina amb moltes més possibilitats que les de crear i visualitzar diapositives.
  • El PowerPoint dóna suport i potencia les metodologies que conscientment vulguem emprar a classe. 
Propostes d’ús creatiu i multimedial del PowerPoint
  • Ús de recursos multimedials. Per exemple: crear una presentació amb una diapositiva central que contingués una miniatura de totes les fotos i que al clicar a sobre s’obrís una nova diapositiva amb la foto en qüestió ampliada.
  • Fer possible l’accés aleatori a qualsevol imatge o ampliació de manera que es pogués flexibilitzar el discurs i és pogués adaptar al ritme i/o interessos de la classe. Fugim del discurs lineal.
  • Crear un “sac” de sons i melodies de manera que, mitjançant enllaços entre textos escrits en una diapositiva i sons, ens permetessin tenir accés aleatori i instantani a un repertori.
  • El programa PowerPoint també ens pot servir per crear material escrit. És molt més fàcil crear esquemes amb PowerPoint que amb Word, o ajuntar i posar un marc a un parell de fotografies.
  • Crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes 
  • Crear un treball concret amb PowerPoint, posant èmfasi a les limitacions de text que cal posar en cada diapositiva, aprofundint així en l’esforç de l’alumne a sintetitzar els conceptes. Per exemple, explica tal fet històric en 4 diapositives.
  • Construir entre tots és una exercici excel·lent per fer a classe. Podem tenir una diapositiva de PowerPoint preparada amb tot una sèrie d’elements i entre tots anar-los col·locant en el lloc corresponent i fer així una tasca de creació conjunta. Per exemple, en el cas dels més petits, podem portar preparat un paisatge i anar col·locant els animals on correspongui. 
  • Si anem una mica més enllà i disposem d’un tablet PC o d’una tauleta gràfica que ens faciliti l’ús d’un punter, podem fins i tot, i amb una mica d’habilitat, fer servir el PowerPoint com si d’una pissarra en blanc es tractés. 
  • Una diapositiva de PowerPoint pot ser entesa com una maquina de recollir idees. Tot ell en blanc esperant que nosaltres plasmen ordenadament o en desordre, les nostres idees, en un text llarg o amb fletxes i requadres, amb imatges i/o amb sons, gravant directament les nostres idees, amb l’ajut del micròfon al PowerPoint i escrivint comentaris de text.  Així doncs l’ultima proposta no està pensada per ser ensenyada sinó per recollir idees i poder-les plasmar en format digital. 



martes, 21 de octubre de 2014

La Descripció: Fotografía i text

Un exercici proposat a classe de COED un cop explicat el tema de la descripció va ser fer-ne una, aquesta tenia que anar juntament amb una fotografia i l'havíem de fer d'una companya de classe.

Jo vaig escollir l'Aina García, i aquesta és la fotografia:



"Viure sense riure no és viure, i tu podríem dir que ets vida." 


La fotografia esta feta amb una Reflex Canon 500D, el fet de fer-ho amb un càmera bona era perquè volia que tingues la millor qualitat possible que no fes perdre detall a l'hora d'imprimir-la.

Vaig voler centrar-me en el rostre, concretament la mirada i el somriure ja que es allò que em transmet més d'ella. No volia que hi hages cap element al fons ja que sóc una persona que quan veu una foto ràpidament perd l'element principal i es queda mirant el fons. D'aquesta manera ella era l'única protagonista.

Vaig fer la foto sobre les 10:30 i vaig buscar diferents llocs i llums possibles, finalment vaig quedar-me amb aquesta que il·lumina petits trossos de la fotografia i li dona un aire més natural, no és una llum que cega provinent del front com m'havia passat en alguna foto i m'havia quedat cremada. Vaig fer al voltant de trenta fotografies per treballar diferents aspectes.

A l'hora de presentar la fotografia la vaig enganxar sobre una cartolina groga. Aquest color irradia alegria, felicitat i bona energia. Quedava bé amb el que volia transmetre.


Text descriptiu

"Ella. Ella és la noia dels somriures. Viure sense riure no és viure, i tu podríem dir que ets vida. Aquella noia que vaig conèixer al autobús fa gairebé un mes i ja sembla que la conegui de tota la vida. Comparteix amb mi el dia a dia universitari però també les nostres xerrades filosòfiques als trajectes de tornada a casa. Ella és rialla constant, una cara vermella en ple atac de riure, un alè de felicitat, una d’aquelles persones que desprenen bones vibracions. Perquè ella transmet i no es conscient de quant. Podrà estar cansada, estressada o nerviosa però el positivisme la caracteritza i sempre troba un moment per plantar-li un somriure al dia a dia. No obstant, té força, caràcter, és sincera i treballadora. La mires i saps que es d’aquelles que no es donen per vençudes fàcilment, que lluiten fins el final i que no es conformen amb qualsevol cosa. Cinc minuts amb ella et sobren per començar-la a estimar, es propera i es nota què és comprensiva. Darrera d’una noia alta, rosa i ben plantada es troba un cor tan gran com la seva altura, capaç d’ajudar-te en qualsevol moment i fer més fàcil les coses. No ha estat a la meva vida des de sempre, tot just acaba d’entrar, no m’ha marcat, però qui sap si en un futur ho faci. Hi ha persones que valen la pena conèixer i se’ns dubta ella n’és una." 


Conclusions 

Durant el procés fotogràfic m'he donat conte que es difícil aconseguir plasmar allò que vols perquè així ho percebin els demés. S'han de tenir en conte una infinitat d'aspectes com la llum posició, fons, enquadrament..

Es complicat expressar allò que et transmet una persona i descriure-la. Moltes vegades tens moltes idees al cap però no trobes la manera de plasmar-les al full. A l'hora de combinar escrit i fotografia fa que una sigui el complement de l'altre i es crea una harmonia entres les dues, s'ajuden mutuament per realitzar-se i una no podria ser entesa sense el recolzament de l'altre.

lunes, 20 de octubre de 2014

El llenguatge i les llengües

El llenguatge és més que un mitjà de comunicació. La Gran Enciclopèdia Catalana defineix el llenguatge com a:

"Facultat humana de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretable per ell."

"...Per això, el llenguatge suposa un aspecte individual i un aspecte social. Atenent al sistema de signes a disposició de la capacitat comunicativa de l’home —els signes podent ésser de natura diversa, segons els sentits que els poden copsar—, hi pot haver moltes menes de llenguatges: auditiu (o, correlativament, parlat), visual, olfactiu, tàctil, etc. Es dóna llenguatge sempre que dos individus, havent atribuït convencionalment un cert sentit a un acte..."

I què més important per a formar-se com a mestre que saber-ne fer un ús correcte i conèixer diferents aspectes que conformen la llengua i el llenguatge.

Elements per a una definició del llenguatge

Organització del entorn
  • Gràcies al llenguatge podem referir-nos al món, ja que aquest l'organitza, el redueix i el simplifica.
  • D'un nombre limitat d'objectes els converteix en un nombre concret d'emocions i sensacions
Pensament
  • Llenguatge i pensament van units
  • Els primers anys de vida van per separat però a partir d'aquests van unidireccionals
  • Gràcies al pensament es pot tenir un llenguatge amb si mateix
  • El llenguatge modela el pensament
  • El llenguatge ens senyala els límits del pensament
  • Tenir accés a una paraula és obrir un món
Memòria 
  • El llenguatge és el suport bàsic de la memòria 
  • Memòria individual i col·lectiva
  • Suport de la nostre història
Autoexpressió
  • Permet expressar-nos cap als demés, expressant les nostres idees, emocions, sentiments...
El llenguatge l'hem de concebre com una facultat humana

Tot individu posseeix aquesta qualitat pel fet de ser espècie humana i no conèixer la llengua no implica tenir unes capacitats inferiors. La facultat humana fa possible a l'individu deduir la llengua i emetre missatges.

"He obrit la porta" -> L'infant dedueix com s'ha aprés aquella llengua i descobreix el funcionament de  durant el seu primer any de vida. L'infant funciona per imputs.



Les llengües són autèntics monuments de la naturalesa.


Tota llengua és,i és perfecte.


La llengua és el sistema de signes orals (reflectit sovint en un codi escrit) propi d'una comunitat. El sistema de signes orals és un sistema organitzat i jeràrquic, no és un conjunt de paraules, aquestes han de tenir relació entre sí per tenir sentit. . La comunitat és el medi, les persones naixem amb un "chip" per parlar i el medi ens proporciona la llengua. 

El sistema de signes orals està organitzat en diversos nivells, als quals corresponen a unitats diferents. Aquests nivells són els següents:
  • Pragmàtic (discurs o text): Cada llengua té els seus enquadraments, registres, varietats, estàndard, col·loquial...
  • Semàntic (oració o paraula): Per a veure si té sentit
  • Sintàctic (sintagma): Si hi ha concordança amb el sintagma
  • Morfològic (Morfema): Singulars i plurals
  • Fonètic (Fonema o so): La combinació de sons diferencia una llengua d'una altre
Una llengua ha de tenir tots aquests nivells per ser considerada com a tal. 

Parlar (extret de http://web.educastur.princast.es/)




Font d'informació: Apunts COED, Gran Enciclopèdia Catalana

domingo, 19 de octubre de 2014

Anàlisi d'un bloc educatiu

Un cop llegit el llibre "Usos educatius dels blogs : Recursos, orientacions i experiències per a docents" he analitzat un bloc educatiu.

A continuació us deixo el link dels guanyadors del premi espiral edublogs:


Aquest bloc va guanyar la "Peonza de Oro" en la categoria de blocs de mestres d'infantil.

Aquest bloc és d'una professora d'infantil de Saragossa i totes les entrades les escriu ella mateixa. Parla en primera persona com si fos ella una alumne més. Els continguts publicats en aquest bloc són els treballs i activitats del dia a dia amb els infants, també hi ha alguna entrada més personal com es el cas del seu casament ja que influeix en el temps que trigarà en actualitzar el bloc.




Els seus continguts són molt creatius i dinàmics, no es limita a introduir text sinó que contínuament afegeix fotografies, vídeos, prezis, collage de fotos, vimeos... És important destacar que treballa amb una gran quantitat de plataformes molt interessants, crea prezis, ZooBurst, Wixs, insereix música... es veu que li agrada el seu treball i s'esforça per innovar .





El seu bloc es troba dedicat als pares dels seus alumnes, a l'escola, a altres professors o pròxims professors i a tothom relacionat amb el món de l'educació que estigui interessat en aprendre més dels infants d'infantil.

A la part superior trobem que ha creat diverses pàgines com:
  • Mis proyectos: trobem un recollit dels seus projectes com "Nadal", "Art", "Tardor"
  • Herramientas 2.0: cita totes les eines que fa servir, Megaupload, Youtube, Scribd... Trobo que es una pàgina molt interessant perquè d'alguna manera agraeix i fa publicitat a aquestes pàgines perquè altres persones les puguin conèixer. 
  • Pequeñas cosas para descargar: trobem fitxes, l'agenda escolar... etc
  • També trobem les pagines; Mis canciones, Mis Prezis, Mis Videos...
  • Una pàgina que m'ha sobtat trobar és l'anomenada "Resúmenes Anuales" Porta desde el 2011 creant entrades dins aquesta pàgina. Explica tot allò rellevant que li ha pasat durant el any i cita elements del bloc com els seguidors i les entrades fetes, trobo que és una reflexió i balanç molt significatiu.


Elements a la barra lateral dreta
  • Hi ha una breu descripció seva i adjunta al Gmail per qualsevol qüestió
  • Podem veure que aquest blog abarca diferents xarxes socials, no només es delimita al blogger. També és present a Picasa, Slideshare, Twitter, Facebook, Youtube, Pintereset i Delicious. El fet de ficar tots aquests enllaços al blog fa que la seva influència e interacció a internet sigui molt més amplia.
  • Mostra una llarga llista de premis com; "Peonza de Oro", "Educa en Digital", "Premio Espiral 2012" inserint una fotografia.
  • El nombre de seguidors, en total 508.
  • Un gadget de les visites. Mostra les visites d'avui, les visites totals i les visites en línea
  • Els projectes ón col·labora 
  • Un traductor i un buscador
  • Els últims comentaris que li han fet al bloc, també permet seguir-la per e-mail. Sempre té algun comentari a les seves entrades he observat que molts són d'altres mestres d'infantil.
  • El blocroll i les entrades més populars del bloc

Elements a la barra inferior

Trobem totes les etiquetes que fa servir per classificar les seves entrades, podem veure que fa servir una gran quantitat d'etiquetes, per cada entrada del bloc hi ha una mitjana de dues i tres etiquetes i sempre en crea de noves. 





Com a conclusió, penso que és un bloc molt interessant i amb un treball constant molt gran. Es nota que a la professora li agrada molt la seva professió ja que en fa una dedicació diaria, elabora la seva propia ética i reflexiona sobre el seu treball. També revela sempre les seves fonts i programes utilitzats, és rellevant que tingui només una pàgina on mostra tots aquests ja que per altres mestres serà de gran ajuda a l'hora de descobrir recursos nous. El fet de parlar com si fos una alumne més de la classe fa que et fiquis en la pell dels nens per comprendre les activitats que fan. Trobo que té una gran implicació educativa i social. Comparteix moltes cosses, deixa a l'abast de qualsevol persona els plannings, calendaris escolars, agendes, fitxes... tot en blanc però amb un format establert perquè els pares o altres professors s'els pugin descarregar i els adaptin a les seves necessitats, així tenen com una mena de "plantilla" els i serveix com a guia. 






Fonts d'informació: Imatge, Blogs

sábado, 18 de octubre de 2014

Gestió d'arxius i arxius on-line

Podem gestionar els nostres arxius (fotografies, vídeos, words, powerpoints...) dins l'ordinador, guardats en carpetes.

Carpetes 

Una altre opció es tenir els nostres arxius en memòries externes a l'ordinador, ja siguin USB, memòries o discs durs.
Disc dur extern (extret de http://blogs.elperiodico.com/masdigital/files/2014/03/My_Passport_Pro.jpg)

 photo usb-hi_zps61897343.png
USB (extret de http://s125.photobucket.com/user/Chifuukoe1/media/usb-hi_zps61897343.png.html)

O una altre opció es tenir els nostres arxius de manera on-line. Aquesta forma ens permet disposar d'ells en qualsevol dispositiu electrònic sempre i quant tinguem accés a internet. Programes com Google Drive, Sugarsync, Dropbox...etc. Permeten gestionar i tenir els nostres arxius on-line, pugen els arxius "al núvol" ja que es sincronitzen automàticament amb els dispositius que tenen enregistrats i que tu has donat consentiment. Ens permeten accedir a ells quan i on vulguem, evitant la necessitat de duplicar arxius i molts d'ells s'asseguren que allò es guarda sense necessitat de donar-li al botó "guardar" ja que ho fan automàticament cada cop que fas una modificació.


Informàtica en núvol (extret de http://dsalamanca.es/wp-content/uploads/2014/12/laNube.jpeg)


Fonts d'informació: Apunts classe GTIC

Comunicació digital i anuncis

Un exercici didàctic de classe a sigut visualitzar l'entrevista a Guillermo Orozco "Educació en comunicació audiovisual"

Guillermo Orozco ens explica que la imatge té un codi universal. Com qualsevol tipus de comunicació té detalls que requereixen un aprenentatge, enfocament i càmera. Hi ha matisos que la gent no sap veure creient que ho saben tot. Hi ha que entrenar-se a fer audiències.

Educació per als mitjans

Hi ha dos actors fonamentals; la família i l'escola que tenen la responsabilitat d'educar, ser audiència es té que educar en aquests dos òrgans. Els nens viuen en aquests dos escenaris, dependent d'aquests veuen mes o menys televisió.

Els mitjans de comunicació tindrien que ser responsables a causa de la seva gran influència.

Educació en mitjans - Innovació educativa
  • No és dóna la perspectiva pedagògica necessària
  • La manera d'explotar el potencial de la tecnologia es insuficient
  • És complementari a la paraula, no se li dóna un valor 
  • De la lògica visual, digital i audiovisual no se'n parla
Com integrar l'educació en mitjans a l'escola tradicional
  • Alfabetització audiovisual
  • Es tenen que dissenyar una sèrie de competències
  • Ser autodidacte mai es suficient, ens tenim que ajudar d'algú que ja hagi tingut experiència

Conclusions extretes a l'aula:

Actualment no és fa gaire bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Els mitjans de comunicació han de ser responsables educativament. La competència comunicativa també es saber veure.

Educar: Donar les pautes perquè es sigui autònom i crític
Alfabetització: No només llegir i escriure, has de saber-te moure per el món digital


Després vam veure diferents anuncis a l'aula com:

Galerias: És un anunci on apareixen nens dins una classe vestits amb roba Galerias, avorrits i cansats acompanyats del tic-tac lent del rellotge. Un cop surten de classe comença la música alegre, surten corrents tirant les motxilles, arrosseguen el professor, es tirant per el terra i per les escales. Fan que el receptor relacioni l'escola amb un lloc avorrit i la sortida amb el moment més feliç.

Golf: Ens diu que tothom necessita una cosa en que confiar i això es el cotxe golf. Amb aquest cotxe tindràs èxit i seràs feliç. Es troba acompanyat d'una música clàssica que dona sofisticació a l'anunci.

Colònia Barbie: Es veu un nen sentat a unes escales amb el seu gos al costat. Per davant passa una nena que fa olor  a la colònia Barbie i automàticament el nen s'aixeca, abandona al gos i se'n va darrera la nena. 

Seat: Hi ha una família de quatre persones que adopten a una mascota anomenada "brother", aquesta creix depenen del afecte que li donis. La família l'estima molt, creix desmesuradament i no cap al cotxe. Al dia següent es compren un Seat i ja hi caben. Missatge subliminal: Sinó et compres un Seat tens que abandonar el que estimes.



Els anuncis publicitaris ens manipulen com volen. Darrere de voler vendre un producte sense donar-nos conte ens inculquen uns valors determinats. Els medis no són responsables d'allò que emeten i moltes vegades el receptor no és prou capaç de filtrar tota la informació que veu. Actualment els mitjans de comunicació tenen una gran força sobre nosaltres i més sobre els joves i nens que es creuen tot allò que els i diu la televisió.


Font d'informació: Entrevista Guillermo Orozco, Apunts classe COED, Youtube

viernes, 17 de octubre de 2014

Vídeo y Educación, Joan Ferrés

Podeu llegir el llibre fen click AQUÍ.

Actualment s'ens presenta un nou home amb un nou llenguatge, EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL.  És aquell en que s'escriu i es llegeix audiovisualment.

Actualment s'ens planteja una nova manera de conèixer, una manera en continu canvi adaptada a la era de les tecnologies, l'internet, els mitjans audiovisuals... etc. Ara aprenem per els sentis i les emocions, abans apreníem per la lògica. L'electrònica ha canviat i hem canviat nosaltres. El nostre món es conforma de manera diferent i tenim que saber adaptar aquests canvis a l'educació ja que sinó quedarà molt endarrerida del nostre desenvolupament. Ara el nen construeix l'informació per si mateix i l'ensenyament a l'escola té poca transcendència per ell.

El llibre ens mostra les característiques dels diferents hemisferis de l'home. Ara estem desenvolupant més l'hemisferi dret ja que la societat ens transmet més conceptes audiovisuals i plàstics.


Hemisferi esquerre
Hemisferi dret

Part dreta del cos


Part esquerra del cos


Hemisferi intel·lectual

Hemisferi emocional


Activitats com la lectura, l'escriptura, el càlcul, el pensament lògic i racional, les operacions d'anàlisis i sintaxis, la percepció d'esquemes, la disposició ordenada de les seqüències...


Reconeixement de rostres, reconstrucció de conjunts, sensibilitat acústica i visual, emocional, funcions espacials no verbals...

Per llegir un text cal reconèixer caràcters, paraules, i fer una anàlisi gramàtica i lògica


Mirar una foto és una operació global, sintètica i primària

Es el dominant, intel·lectual


Es el creatiu

Rebem informació e idees


Rebem sensacions



Per finalitzar la classe s'ens va mostrar un tipus de vídeo molt comú que s'ensenya a classe:

Vídeos lliçons: Són aquells que no s'han de veure en grup i que no transmeten emocions. Són ordenats, la música únicament acompanya el vídeo i les imatges no aporten significat. Els continguts t'arriben a mesura que veus el vídeo i el tens que anar parant per prendre apunts. 


Exemple:



     




Font d'informació: Vídeo y Educación,Youtube, Imatge

Web 2.0

Fins l'any 2004 no es parla d'aquest concepte. Tim O'Reilly és qui introdueix aquest concepte per referir-se a aquests nous serveis i a un nou model.
Una nova web basada en comunitats, on els usuaris son els creadors de continguts, on per damunt de tot hi ha la comunicació. Els blogs, els wikis, les etiquetes,etc. Són algunes de les tecnologies que fomenten la col·laboració i organització de la informació entre usuaris i a més, la comunicació.

Web 2.0 (extret de http://2.bp.blogspot.com/-)
Amb la web 2.0 se simplifiquen les tecnologies per facilitar a tots els usuaris poder crear i actualitzar els continguts ràpidament, sense preocupar-se de conèixer codis de programació, ni de disseny, etc. Les eines ja inclouen plafons de control molt simple, que des d'un navegador web permeten controlar tots els aspectes d'un blog, un wiki, etc.

Es tracta, d'un nou marc d'interacció, participació i comunicació. L'usuari és protagonista, decideix, etiqueta, crea, comparteix, distribueix, selecciona...





Font d'informació: Llibre usos educatius dels blogs,

jueves, 16 de octubre de 2014

Usos educatius dels blogs

Un dels llibres que hem llegit per GTIC és "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" de Francesc Balagué i Felipe Zayas. 

Podeu llegir el llibre fen click AQUÍ.

El llibre ens defineix el bloc de la següent manera: "El blog és un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un autor o diversos autors, en què apareix en primer lloc el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que consideri pertinent. El terme blog prové de les paraules web i log ('log' en anglès = diari )"

Aquest llibre és com una guia que et permet elaborar un millor bloc educatiu. A continuació us citaré les idees més importants que n'he extret.

La web 2.0
Tim O' Reilly és qui introdueix aquest concepte per referir-se a aquest nou model. Una web basada en comunitats, on els usuaris són els creadors de continguts, on per damunt de tot hi ha la comunicació. Es simplifiquen les tecnologies per facilitar a tots els usuaris poder crear i actualitzar els continguts ràpidament, sense preocupar-se de conèixer codis de programació, ni de disseny. Es un nou marc d'interacció, participació i comunicació social. 
L'usuari és protagonista, decideix, etiqueta, crea, comparteix, organitza, distribueix, recull i selecciona.

Blogosfera
És el terme amb el qual s'agrupa la totalitat de  weblogs. Atès que els blogs estan connectats per mitjà d'enllaços, comentaris, històrics i referències han creat i definit la seva pròpia cultura. La blogosfera es un conjunt de comunitats ben diverses de persones que conversen, que comparteixen unes pautes i patrons de comportament que possibiliten la comunicació de manera global. 

A partir de llegir aquest apartat vaig prendre consciència de l'importància de citar la font d'informació a cada entrada. Ja que si elaborem una entrada al bloc amb informació extreta d'altres webs, de llibres, de conferències etc. Cal citar el nom de cadascuna d'elles. Així, a cada entrada del meu bloc informo del lloc de procedència de l'informació esmentada.

Implicacions socials i educatives. Característiques d'un blogaire:
  • Inquisitiu, trenca amb les idees acceptades sense crítica, recombina la informació per observar la realitat des d'altres punts de vista
  • Elabora la teva pròpia ètica d'actuació
  • Relaciona't intensament amb la resta de la Xarxa, però lliurement
  • Respecta i fomenta la llibertat d'expressió, la privacitat i els estils de vida peculiars
  • Entre tots teixim un coneixement compartit
  • Revela sempre les seves fonts

Blogs Educatius
A causa de la preocupació per la innovació de l'escola molts centres estan introduint els blogs com un recurs educatiu. Un dels avantatges que ens donen els blogs és que ens permeten trencar l'espai i el temps amb l'aula. Podem compartir els recursos amb el centre, altres alumnes, pares i mares... etc
Els blogs d'educatius s'agrupen en:
  • Blogs de centre: Normalment són les revistes del centre convertides en "revistes digitals" , informen d'activitats escolars, sortides, visites, projectes i treballs dels alumnes entre altres. Són la finestra per a que futurs estudiants pugin saber més del centre
  • Blogs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat: Aquells professors de TIC utilitzen els blogs com a plataforma per compartir informacions, sessions, activitats i tutorials...etc
  • Blogs de professors (individuals): Són els blogs d'aquells professors que volen compartir les seves reflexions, mètodes d'educació, opinions, projectes...etc
En conclusió, trobo que els blogs són una gran eina per l'educació actual. A través d'ells tant com professor com alumne aprenen contínuament. L'alumne troba en el blog una manera d'aprendre per ell mateix, comparteix informació, interacciona amb altres alumnes, es planteja preguntes, reflexiona davant d'un tema, s'interessa per saber més, sintetitza continguts...etc. El professor passa a ser una mena de "guia" per l'alumne ja que a partir d'unes pautes li dona llibertat per a que es desenvolupi ell mateix. 

Font d'informació: Llibre usos educatius dels blogs, Imatge, Conclusions a l'aula

lunes, 13 de octubre de 2014

Feedly

El Feedly és un lector de RSS que funciona com si fos una mena de "bústia" on trobem les diferents actualitzacions dels llocs webs subscrits, també ens permet buscar nous articles introduint una paraula clau al buscador o seleccionant una categoria específica. 



És molt útil a l'hora de veure les diferents actualitzacions de les fonts de notícies i així no tenir que anar una per una. Ens permet crear carpetes i així agrupar de manera ordenada, per interessos o temes, aquelles pàgines que ens agraden més. 

Per accedir a Feedly podem entrar amb el Facebook o el correu de Google, es una manera molt ràpida ja que ens registra directament.

Hi ha una opció molt curiosa anomenada "Saved for Later", aquesta ens permet guardar aquells articles que volem llegir però que en aquell moment no podem. Així sabem que els tenim aquí dins i que més tard podem accedir per llegir-los amb calma.



Trobo que es una eina molt bona ja que apart de mantenir els nostres blogs o fonts d'informació en ordre, també ens ajuda a estar al corrent per conèixer notícies noves  i voler-ne saber mes. Només cal que introduïm una paraula clau o seleccionem una categoria que tenim un ampli ventall per poder informar-nos.

Fonts d'informació: Feedly, Wikipedia, CrearUnBlogEsFacil

sábado, 11 de octubre de 2014

Gestió d'etiquetes

Les etiquetes faciliten l'organització i identificació dels continguts del bloc, es una manera d'organitzar la informació cada vegada més comuna en les webs.

Dins el bloc podem organitzar les entrades amb etiquetes, això facilita la recerca d'informació a través d'un menú que s'instaura al bloc ordenat per temàtiques. Per escriure les etiquetes, un cop estiguem redactant la entrada, a la part lateral dreta tenim "Configuració de la entrada" i a sota, etiquetes, allà escrivim la paraula clau separada per una coma de la següent. Així es formen les etiquetes.



En el cas del meu bloc trobem les etiquetes a la part inferior de cada entrada de manera que totes les entrades tenen la seva classificació i a la barra lateral hi ha el recull d'etiquetes emprades juntament amb el nombre de entrades que tenen relació amb aquella temàtica.





Algunes plataformes (La Coctelera o Nireblog) o plugins, permeten afegir etiquetes, paraules clau o tag que especifiquen una mica més dins d'un tema i que permeten compartir amb tota la comunitat la informació que s'etiqueta. Technorati és un dels directoris de blogs més populars, i a partir de les seves etiquetes podem veure en temps real de què parla la gent en la blogosfera i buscar continguts més concrets.


Fonts d'informació: Usos educatius dels blogs, Apunts a classe

Elements estructurals d'un blog

El bloc es troba format per diversos elements, aquí us explicaré els més comuns.

Entrades
Les entrades són la unitat de publicació del bloc. És on escrius el contingut del teu bloc i l'actualitzes. Les entrades en anglès s'anomenen "Post" que com a verb també significa "publicar". Al bloc publiques entrades que formen el cos de contingut d'aquest.

Comentaris
Els comentaris d'un bloc són el motor d'interactivitat entre l'autor i el lector i el que ajudarà a crear coneixement, rebre feedback, etc. Cada sistema té unes opcions determinades per controlar els comentaris. Alguns permeten obrir-los només a usuaris registrats, o bé a tothom i per tant permeten comentaris anònims.

Per escriure un comentari a l'entrada del bloc cal anar a la part inferior i clicar on posa "No hay comentarios" se'ns obrirà una finestra que ens permet escriure un comentari.

















Pàgines estàtiques
Són aquelles pàgines que es queden fixes al blog, es troben situades a la barra superior. S'utilitzen per escriure informació que quedarà permanent i es d'utilitat o d'interès al lector, d'aquesta manera serà fàcil de trobar.

En el cas del meu bloc com a pagina estàtica tinc una breu presentació de qui sóc jo.




Gadgets
Són complements que s'afegeixen al bloc i el personalitzen, permeten ampliar les possibilitats pròpies de la plataforma. Hi ha de molts tipus, des de aquells que ens permeten veure els posts més llegits, rellotges internacionals, contadors de visites, mapes...etc.


Blogrolls


Es un menú que mostra la llista d'enllaços que l'autor d'un bloc recomanen i destaquen per la relació que tenen amb la temàtica del bloc. Algunes plataformes en permeten organitzar per categories. Un bon ús dels blogrolls o llista de blocs es de gran ajuda perquè els lectors puguin continuar ampliant informació sobre un tema.

En el cas del meu bloc trobem la llista de blocs a la part inferior de la barra lateral dreta





Fonts d'informació: Usos educatius dels blogs, Apunts